Zatímco firmy z jiných oborů upřednostňují konkrétní lokality, poptávka IT firem je rozložena po celém území Prahy. Farmaceutické společnosti najdeme na Andělu, finanční společnosti zase na Pankráci, v Nových Butovicích nebo na Budějovické. Právnické kanceláře sídlí nejčastěji v centru Prahy. Kanceláře IT společností jsou oproti tomu rozmístěny téměř rovnoměrně napříč celou metropolí. To však neznamená, že by společnosti ze sektoru IT nekladly důraz na kvalitu a výhodnou polohu svého sídla, naopak.

 

Téměř jako v Silicon Valley

 

Firmy ze segmentu IT patří tradičně mezi ty nejnáročnější nájemce. Kanceláře jsou pro ně jedním z klíčových nástrojů personální politiky.

 

Jak říká Katarina Wojtusiak, Head of Office Agency společnosti CBRE:

 

Katarina Wojtusiak, Head of Office Agency CBRE

„Atraktivní a dobře dostupný pracovní prostor se stává nástrojem personální politiky a benefitem, který snižuje fluktuaci stávajících zaměstnanců a napomáhá při získávání nových profesionálů a talentů.“

 

Kvalitní kanceláře jsou prostředkem, jak obstát ve vysoce konkurenčním prostředí IT businessu. Nejenže posilují vztah zaměstnanců a zaměstnavatele, ale podporují i týmovou práci, umožňují perfektní komunikaci. Také díky prostorům a zázemí mohou zaměstnanci podávat maximální výkony. Pokud má totiž společnost uspět v oboru IT, bez maximálních výkonů a precizně odvedené práce svých zaměstnanců to nepůjde.

 

Na jedné straně stojí sofistikovaná, vysoce kvalifikovaná práce, na druhé odpočinek a zábava. Progresivní IT společnosti si v současné době uvědomují, že svým zaměstnancům musí dát dokonalé zázemí jak pro práci, tak pro odpočinek a zábavu. Kanceláře musejí vyhovovat po obou stranách.

 

Příkladem může být společnost STRV a slova jejího provozního ředitele Lubo Smida:

 

„Chce se jít náš vývojář prospat po obědě, zahrát kulečník nebo pracovat na terase? Vše je možné. Postavili jsme kanceláře tak, aby se v nich naši lidi cítili dobře.

 

Chtěli jsme prostory, které nabídnou kombinace příjemného pracovního prostředí s volnočasovými aktivitami. Máme tu spací budky, koutky pro odpočinek se sedačkami, dva fotbálky, bar, posilovnu a také vířivku na střeše.

 

S architekty se nám podařilo vytvořit prostředí, kam se chcete vracet. Jedna část kanceláří má například březový háj, jinde je koberec s vyobrazením space inviders.“

 

Cena není to hlavní

 

Nové kanceláře IT společností sídlících na různých místech Prahy vypadají různě, avšak spojuje je jeden společný rys. Jsou inovativní. IT společnosti se nebojí porušit zavedená pravidla, vybočit z řady a vytvořit přesně takové kanceláře, které vyhoví i těm „nejbláznivějším“ požadavkům svých zaměstnanců. Samozřejmostí je široká nabídka služeb, pro relaxaci, zábavu i volný čas. Kanceláře musejí reflektovat také osobní a rodinný život zaměstnanců.

 

Přestože mají rozdílné IT firmy rozdílné požadavky na konkrétní lokalitu, dostupnost kanceláří vyžadují všechny. Kanceláře musejí být dostupné automobilem, městskou hromadnou dopravou a případně i na kole.

 

Kvalitní kanceláře v Praze lze přitom pořídit za výhodných nájemních podmínek. Převis nabídky nad poptávkou totiž snižuje cenu a vyrovnává cenové hladiny mezi jednotlivými částmi Prahy.

 

CBRE