Developeři letos planují na pražskím trhu více kancelářských ploch než v roce 2014. Růst predikuje mŕně nadpoloviční většina společností. „Trh kancelářských prostor se v Praze potýká s přílivem nově dokončovaných projektů. Na druhé straně, kancelářské nemovitosti v dobré lokalitě jsou preferovanou formou investice mezinárodních skupin a fondů. Přebytek volných peněz na trhu, a související nízké úrokové sazby posilují poptávku a ve výsledku určují situaci na trhu" - komentuje Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti KPMG v České republice. „V letošním roce dojde k dalšímu výraznému nárůstu nových kancelářských ploch zejména v Praze. Na trhu se tak dále vyhrotí boj o zákazníka, zejména mezi vlastníky nových a moderních budov s pronajímateli starších kanceláři, což vytvoří další tlak na pokles cen u méně kvalitních ploch nebo kanceláří v horších lokalitách,“ uvádí dopady současné situace Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research.

 

Vzhledem k zlepšujícímu se výhledu českého ekonomiky predikují ředitelé developerských společností i růst poptávky po kancelářských plochách. V roce 2015 by mělo jít o nárůst o 2,1 procenta a v roce 2016 o 3,2 procenta (v rámci celé ČR). Konkrétně v Praze se očekává růst nové poptávky o 1,2 procenta v letošním roce a o 2,3 procenta v roce příštím.

 

Současný popsaný stav povede k dalšímu poklesu cen nájemného. Ve výzkumu to potvrdila mírně nadpoloviční většina (56 procent) ředitelů developerských společností. Očekáva se spíše stagnaci. Jelikož v roce 2014 přibylo v Praze okolo 150 tisíc metrů čtverečních nových kancelářských ploch, k nimž by se mělo v roce 2015 přidat dalších téměř 200 tisíc metrů čtverečních, lze očekávat velmi silný tlak na výši nájemného a vyšší kvalitu.  Kvalitní kancelářské projekty a na skvělém místě si své nájemce vždy najdou podle Igora Klajmona, ředitela developmentu CPI Property Group.