Polský nákladní gigant PKP Cargo v rámci svého rozšiřování ve střední a východní Evropě odkoupil 80 % akcií dopravní skupiny AWT. Osmdesátiprocentní podíl tento druhý největší evropský nákladní dopravce odkoupil od společnosti BMM, která spravuje český majetek Zdeňka a Michaely Bakalových, za 103,2 milionů eur (v přepočtu 2,8 miliard korun). Zbylých dvacet procent v AWT zůstává v rukou podnikatele René Holečka, dřívějšího majitele společnosti Čechofracht, jež byla skupinou AWT pohlcena.

„Je to historický okamžik pro PKP Cargo i pro celou skupinu PKP a zároveň jedna z největších transakcí při koupi zahraniční společnosti polskou firmou za několik posledních let,“ uvádí v tiskové zprávě Adam Purwin, předseda představenstva PKP Cargo. Tato nákladní odnož polských státních drah již uvažovala o fúzi s českým dopravcem ČD Cargo, z čehož ale nakonec sešlo. Polská společnost je kotovaná na Varšavské burze a je druhý největší hráč na ve svém oboru v Evropě.

Uzavřením obchodu vzroste skokově podíl PKP Cargo na českém trhu na 10 procent. Ještě ji však musí schválit  antimonopolní úřady zemí, ve kterých si dopravci navzájem konkurují, tedy Česka, Slovenska, Polska či Německa. Ke schválení by mělo dojít v první polovině letošního roku.