Jak uvedla realitní poradenská společnost JLL, Česko v investicích do komerčních nemovitostí letos překonalo Polsko, které v této statistice ve střední Evropě dlouhodobě dominuje. V prvním čtvrtletí se v Česku uskutečnily transakce za 731 milionů eur (20 miliard korun), v Polsku to bylo 458 milionů eur (12,6 miliardy korun).

 

Investovalo se například do kancelářských prostor nebo průmyslových budov, největší zájem ale byl o obchodní centra. "Fakt, že obchodní centra v žebříčku zájmu investorů po dlouhé době přeskočila kanceláře, je poměrně zajímavý. Ukazuje na důvěru realitních firem a fondů v ekonomický růst země," řekla vedoucí oddělení Research & Consulting Lenka Šindelářová.

 

„Zdá se, že 2015 bude dalším velmi silným rokem pro investiční trh komerčních nemovitostí. Podle našich prvních odhadů dosáhly investice (v regionu) za první čtvrtletí roku 2015 objemu 1,44 miliardy eur,“ uvedl vedoucí investičního oddělení JLL pro region střední a východní Evropy Troy Javaher.

Česko by první místo mělo v další části roku udržet, ve hře jsou podle JLL transakce za miliardy eur. „Množství kapitálu, který cílí na nemovitosti, nutí investory trochu více riskovat a vyhledávat i dobře zavedené regionální projekty, širší záběr investorů následně uvolňuje na trh větší množství likvidních nemovitostí než v roce 2014,“ uvedl vedoucí investičního oddělení JLL v České republice Stuart Jordan.


Českému investičnímu trhu v prvním čtvrtletí dominoval maloobchodní sektor. Mezi největšími transakcemi byly prodej pražského Palladia společnosti Union Investment a portfolio 72 regionálních maloobchodních jednotek, které Atrium prodalo společnosti Peakside.