„Akce kulový blesk by měla nastat někdy v polovině února, protože do konce měsíce pak musíme opustit současný prostor, kde sídlíme,“ potvrdila Blesk Zprávám místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Na nové adrese, kterou schválilo už i předsednictvo TOPky, se už začne za pár dní pracovat. V patře, kde bude strana sídlit, vzniknou nové příčky, tak aby členové měli zhruba stejně velké prostory jako dosud na Kampě.

Stěhováci budou nakládat krabice na Malé Straně v Michnově paláci a jejich cílovou adresou bude kancelářský dům u Hlavního nádraží.

„Už jsme před podpisem smlouvy, prakticky se dá říci, že už je to jisté. Budeme sídlit v Opletalově ulici,“ představila Pekarová novou adresu strany, kterou vybírali z více než stovky možností, které se nakonec proměnily v deset konkrétních nabídek.

„Bohužel nebylo moc jednoduché najít velikostně pro nás dostatečně velké prostory, některé byly dost malé, a všichni bychom se do nich nevešli,“ prozradila politička, která měla svého času našlápnuto do čela TOP 09 poté, co skončil jako předseda Miroslav Kalousek.

Realitní kancelář prý dostala od TOPky jasné zadání. Kancelářské prostory v centru Prahy, s dobrou dostupností do Poslanecké sněmovny a Senátu i dostupné parkování pro ty, kteří přijíždějí na zasedání předsednictva nebo výkonného výboru z různých koutů republiky. „Výhodou je i to, že je tato adresa blízko vlaku,“ pochvaluje si výběr Pekarová. „A navíc z tohoto místa se do Poslanecké sněmovny dopravíme tramvají během 15 – 20 minut, takže to není tak strašné,“ vidí další výhodu. I když z Kampy to bylo mnohem blíž. 

Jak vysoký nájem bude strana za nové kanceláře platit, ale nechtěla prozradit. Nejde prý o nic výjimečného. „Není to žádná levnější nabídka, než bývá obvyklé, ale zároveň jsme si samozřejmě stanovili nějaký svůj strop, který jsme dodrželi,“dodala Pekarová. Smlouvu v nových kancelářích TOP 09 podepsala na tři roky s tím, že ji eventuálně může také prodloužit.

Peníze navíc bude muset strana vynaložit i na různé administrativní úpravy adresy. Sídlo je totiž zapsané na všech oficiálních dokumentech, včetně vizitek atd. „Desítky tisíc to asi budou. Ale čekám, až to kolegové vyčíslí. Určitě to nebude bez nákladů,“ uvedla s tím, že ani to prý stranu nezruinuje.

Stejně jako v Michnově paláci budou mít někteří poslanci i na nové adrese své poslanecké kanceláře. Vedle Pekarové to bude například nejmladší poslanec stávající Sněmovny Dominik Feri.

Pekarové bude balení trvat prý jen pár minut a do nového sídla už se těší. „Věřím tomu, že určitá nostalgie alespoň u některých bude, přeci jen jsme tu sídlili docela dlouhou dobu, ale já osobně jsem se ve svém životě stěhovala už několikrát a neberu to nijak úkorně,“ popsala.

A podobně to podle Pekarové bere i čestný předseda TOP 09, nejstarší ze všech 200 poslanců, Karel Schwarzenberg. „Myslím, že to bere jako fakt. Nikdo z nás tomu nevěnuje větší pozornost, než je nutné,“ dodala Pekarová, která zároveň odmítá spekulace, že by se strana stěhovala proto, že by snad u Sokolů neměla na nájem.

„Nestěhujeme se z důvodů, že bychom měli méně peněz nebo že bychom neměli na zaplacení nájmu,“ vyvrací spekulace s tím, že pronajímatelé s možností vyššího nájemného ani nepřišli. „Ten důvod byl z jejich strany, oni ho prezentovali jako změnu strategie v ekonomické oblasti, ale nám ani nenabídli, abychom zůstali třeba i za zvýšené nájemné, ale hned od prvopočátku chtěli, abychom odešli patrně kvůli poskytovatelům dotací, ze kterých žijí, ale to je jejich věc.  My to respektujeme, neodcházíme ve zlém,“ upřesnila Pekarová.

Jedinou nevýhodou, která straníky patrně čeká, je, že si budou muset zvyknout na časnější začátky zasedání předsednictva nebo výkonného výboru. Místo v deset se politici budou scházet nejspíš o půl hodiny dřív.  

 

(source: bleck, foto: Blesk:Robert Klejch)