Celková kancelářská plocha v Brně zahrnuje 482 900 metrů čtverečních, z toho 80 procent tvoří moderní budovy třídy A. Volné kanceláře na svém webu inzeruje stále ještě majitel nejvyšší budovy v České republice, kterou je brněnský AZ Tower.

 

„V Brně jsme v posledních několika letech pozorovali slabší poptávku po kancelářských budovách. Majitelé se snažili motivovat nájemce k vyšší aktivitě nízkým nájemným a výhodnými nájemními pobídkami, například nájemními prázdninami. Předpokládáme, že v tomto ohledu dojde k významnému zvratu,“ říká Lukáš Netolický z kancelářského týmu Cushman & Wakefield. Dodává: „V následujícím roce v Brně neočekáváme výrazný přírůstek kancelářské plochy, proto klesne nabídka volných prostor. To povede nejen k méně výhodné situaci pro nájemce z hlediska podmínek nájmu, ale i k omezenému výběru volných kanceláří.“

 

 

 

Za poslední rok řada nájemců, kteří sídlili ve starých budovách, zrekonstruovaných v průběhu 90. let, rozhodla se pro přesun do kvalitnějších kancelářských prostorů. Starší budovy konkurují nízším nájemným včetně servisních poplatků, je to však vykoupeno omezeným seznamem služeb, nízkou reprezentativností prostor a komfortem pracovního prostředí.

 

 

V dnešní době je v Brně ve výstavbě cca 39 000 m2 kanceláří. Ich dokončení je většinou očekavane na přelomu roku 2016 a 2017. Další projekty jsou zatím v plánu.