Po mírném zpomalení automobilového průmyslu v uplynulém roce hýbe trhem stále silněji segment e-commerce.

“Rozvíjí se jak lokální e-shopy, tak zahraniční. Některé jdou cestou budování poboček na domácím trhu, jiné expandují do zahraničí. Prvním krokem pak bývají často sousední země v rámci střední Evropy. Zároveň k nám míří e-shopy z celého světa s cílem obsadit tento region. A ke své expanzi potřebují všichni skladové a logistické areály,” říká Ferdinand Hlobil, vedoucí středoevropského průmyslového týmu v Cushman & Wakefield.

“Maloobchodníci s kamennými prodejnami rozšiřují svou nabídku přes e-shopy, a s tím je spojená další expanze skladu. Velké zahraniční e-shopy si zase pronajímají prostory pro obsluhu západoevropského trhu a expanzi na východ. Pracovní síla ve středoevropském regionu je kvalifikovaná a nepoměrně levnější,“ říká Tom Listowski, vedoucí průmyslového týmu v polské kanceláři Cushman & Wakefield a dodává:

„Schopnost reagovat na sezónní výkyvy a flexibilita v pracovních úvazcích hrají také roli v rozhodování firem. Pracovní právo je v Polsku volnější než v západní Evropě, proto je Polsko oblíbenou destinací pro distribuční centra. Také ceny za pronájem lze ve střední Evropě často vyjednat pod úrovní nájemného v lokalitách na západ od našich hranic.”

K nejvýznamnějším transakcím v oblasti e-commerce patřily v uplynulých dvou letech TIM S.A. (30,000 m2), Mall.pl (přes 9,500 m2), Home24 (26,400 m2) a Oponeo (12,000 m2) v Polsku. Amazon (133,000 m2), Mall.cz (29,000 m2), Exiteria (11,000 m2) v České republice, Alza.sk (12,000 m2) na Slovensku a EMAG (7,700 m2) a Mall.hu (6,300 m2) v Maďarsku.

„Dalším citelným trendem na trhu je zvětšování poptávek na velkost budovy. Dnes už nepřekvapí požadavek na 100 tisíc, v určitých případech dokonce až 150 tisíc metrů čtverečních. To bylo před několika lety ještě nemyslitelné,“ komentuje Ferdinand Hlobil.

Pronájmy

Loni se v zemích střední Evropy pronajalo celkem 4,5 milionu metrů čtverečních moderních průmyslových ploch. V roce 2014 to bylo 4,4 milionu. Jednalo se o dva mimořádné roky, kdy se podařilo v objemu pronájmů překročit hranici čtyř milionů.

Poptávka ze strany nájemců je velmi silná a téměř všechny nové prostory jsou během několika měsíců obsazené. Za posledních pět let přestala v našem segmentu téměř existovat spekulativní výstavba. Developeři mají plné ruce práce, aby vyhověli všem poptávkám po nových halách.

Z loni pronajatých 4,5 milionů metrů se 3,8 milionů nachází na území Polska a České republiky.

Nová výstavba

Developeři loni postavili lehce přes 1,5 milionu metrů čtverečních nových hal. O rok dříve to bylo 1,4 milionu. Nejsilnější výstavba přitom probíhala v letech 2007 a 2008, kdy se podařilo pokořit hranici dvou milionů metrů ročně (v obou letech se shodně postavilo 2,5 milionu m2 ročně).

Loni se stavělo převážně v Polsku a České republice (dohromady 1,4 milionu m2), oživení zaznamenalo Slovensko, kde loni vyrostlo 80 tisíc m2. V předchozích dvou letech se stavělo 20-30 tisíc metrů ročně. „V Maďarsku a Rumunsku je výstavba v posledních letech minimální, obě země se shodně zaměřovaly především na pronájem již existujících prostor. Což se jim daří,“ říká Ferdinand Hlobil.

Podíl volných ploch

Podíl volných ploch klesl v regionu na historické minimum – 5,7 procenta.

„V Maďarsku klesla nepronajatost o pět procentních bodů na současných 11 procent. Přitom v uplynulých osmi letech se pohybovala kolem dvaceti procent. Pokud Maďaři nezačnou rychle stavět, dá se čekat, že v letošním roce klesne nepronajatost pod zdravých deset procent,“ říká Ferdinand Hlobil.

Podíl volných ploch klesá také v Rumunsku. Přispívá k tomu politická stabilita, ekonomický růst, levná pracovní síla i dostatek volných pozemků. Země má velký potenciál, zájem firem o tuto zemi neustále roste a Cushman & Wakefield registruje řadu velkých poptávek.

Výhled

„Ve střední Evropě dnes mluvíme o silném developerském trhu. Nájemci mají omezené možnosti z čeho vybírat, na druhou stranu lze v některých lokalitách téměř okamžitě stavět na klíč, protože developeři mají připravené pozemky i projekty. Nájemce si tak může nechat postavit halu na míru svým požadavkům a nemusí se přizpůsobovat existujícím plochám,“ konstatuje Ferdinand Hlobil.

Pokračuje příliv výrobních firem z Německa, které láká především levnější kvalifikovaná pracovní síla a celkově nižší náklady na pořízení nemovitosti. Očekáváme, že tento trend bude nadále pokračovat.