Náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD) tomuto řešení však není příliš nakloněný. Není si totiž jistý, jestli se na názoru zastupitelů něco změní.

 

V úterý totiž zastupitelé smlouvu s ŘSD neschválili a CTP teď musí co nejrychleji jednat, aby udrželo zájem Amazonu, který má i záložní variantu a mohl by sklad postavit například v Rakousku či na Slovensku. Další řádné zastupitelstvo totiž bude zasedat až 18. března, a to je podle Budaře příliš pozdě na další jednání o Amazonu.

 

„Jenže zastupitelstvo neřeklo jasně ani ano, ani ne. Řeklo, že Amazon je fajn, ale CTP by se mělo víc angažovat ve stavbě sjezdu. Ale je to takový nejasný názor, což je asi nejhorší," míní Pospíšil. Nejde totiž o samotnou smlouvu s ŘSD, které se k výstavbě sjezdu zavázalo a který by mohl stát podle optimistických odhadů v roce 2017. Jedná se o obavy z dopadů nadměrné dopravy do doby, než sjezd z dálnice postaví.

 

CTP od města postrádá jasný signál

 

„Vnímáme, že město Amazon chce a že chce také specifikovat závazek CTP. Poslali jsme již před jednáním všem zastupitelům dopis. Jsme ochotni pomoci s výkupy pozemků a se získáním územního rozhodnutí a stavebního povolení. Na to všechno jsme ochotni dát až 56 milionů korun a na tom se nic nemění," řekl Budař. CTP však od města postrádá jasný signál. „Nadále se baví obecně a ne konkrétně," tvrdí Budař.

 

Únorový termín zastupitelstva se Pospíšilovi nezamlouvá ani z toho důvodu, že je potřeba, aby město dopracovalo dodatek v prosinci schválené smlouvy s CTP. V ní se developer zavázal, že 36 miliony přispěje na úpravy dopravní infrastruktury a nyní ve zmíněném dopise slíbil přidat 20 milionů. „Dodatek bychom museli nechat dva týdny na úřední desce, což zabere velkou část února. Ale jestli budou názory zastupitelstva konzistentní, nemělo by smlouvu schválit," myslí si Pospíšil.

 

Chybí dálniční sjezd do průmyslové zóny

 

Stavba obří haly s 95.000 metry čtverečními budí kontroverze kvůli tomu, že už několik let schází dálniční sjezd do průmyslové zóny. Kvůli tomu zatěžuje nadměrná doprava především ulice Slatiny a dalších přilehlých městských čtvrtí. Proti Amazonu se postavili i někteří občané a občanské sdružení Čisté Tuřany, kteří se obávají nárůstu už tak neúnosné dopravy.

 

Proti tomu Amazon, největší internetový obchod na světě, slibuje vznik minimálně 1500 pracovních míst, v předvánoční špičce ještě více. Stavba jedné obří haly se mu komplikuje i u Dobrovíze u Prahy.

 

 

Autor: ČTK