Švýcarský International Institute for Management Development (IMD) hodnotil 61 ekonomik světa. Institut zakládá svá hodnocení konkurenceschopnosti zemí ze dvou třetin na statistických ukazatelích. Z jedné třetiny index zahrnuje data z průzkumů.

IMD uvádí, že Spojené státy těží z účinné infrastruktury, inovací či efektivního podnikání. Čtvrté místo obsadilo skončilo Švýcarsko, kterému se tím pádem nepovedlo obhájit loňskou "stříbrnou" pozici.

Nejednoznačný vývoj institut pozoroval v Asii a ve státech východní Evropy. Vzhůru v žebříčku se tak posunulo například Polsko, a to o tři místa na 33. příčku. Naopak Slovensko skončilo 49., což je o jednu místo horší výsledek než loni.

Zvláštní pozornost letos institut věnoval efektivitě podnikání. V tomto hodnocení se zaměřil na to, do jaké míry podmínky v jednotlivých zemích umožňují firmám jednat inovativně, zodpovědně a zároveň výdělečným způsobem.

Nejlepších výsledků dosáhly většinou státy, kterým se vedlo nejlépe i v celkovém srovnání. První je Hongkong, který se do čela srovnání vyšvihl ze třetího místa. Spojené státy, které tomuto hodnocení loni kralovaly, obsadily druhou příčku. Mezi největší skokany patřilo Lucembursko, které si polepšilo o deset míst na čtvrtou příčku. Česká republika se zlepšila i v tomto hodnocení: skončila 31., minule jí patřilo 40. místo.

Mezi nejvýraznější změny, které zlepšení v žebříčku způsobilo, uvádí IMD růst české ekonomiky a faktory jako boj s korupcí a stabilnější politické prostředí. Tento pohled dokládá i nejnovější statistika českého HDP: hospodářství v prvním čtvrtletí vzrostlo podle předběžných odhadů o 3,9 procenta, nejvíce ze všech zemí Evropské unie po Rumunsku.

IMD také upozorňuje na hlavní výzvy, které před Českou republikou letos v oblasti konkurenceschopnosti stojí. Stát by měl zabránit neúměrnému zdanění malých a středních firem a nezatížit je zbytečnou regulací. Ekonomické programy státu by také měly být lépe koordinovány a vyhodnocovány.

Konkurenceschopnost zemí velkou měrou souvisí se schopností podniků zůstávat v průběhu času v zisku, uvedl ke zprávě ředitel střediska IMD pro konkurenceschopnost ve světě Arturo Bris. Podnikatelská efektivita pak vyžaduje větší produktivitu. Její zvýšení zůstává pro všechny země "zásadním úkolem," řekl.