"Hvězdou v regionu je Česká republika, neboť v tomto roce byla uzavřena řada významných obchodů s nemovitostmi ojedinělými svým charakterem, například prodej obchodního centra Palladium v Praze či rezidenčního portfolia RPG Byty. Tyto dvě transakce samotné představují téměř čtvrtinu celkového objemu investic do komerčních nemovitostí v roce 2015," uvedla společnost CBRE.

Na druhém místě je v žebřičku Polsko s 1,6 miliardy eur (43,376 miliardy korun), což zatím znamená meziroční pokles o 15 procent.

"Menší trhy, jako například Rumunsko a Slovensko, registrují dvojciferný pokles investičních obchodů oproti roku 2014. V obou zemích by však probíhající transakce mohly být do konce roku dokončeny a výsledek tak zvrátit," tvrdí CBRE.

Kromě Ruska se celkem v regionu střední a východní Evropy letos proinvestovalo 5,3 miliardy eur (143,68 miliardy korun), tedy o tři procenta více než loni. "Zatímco v roce 2014 zaznamenaly nejvyšší investice kancelářské prostory (44 procent z celkového objemu), tento rok vede maloobchod se 41 procenty z celkového objemu investic" informovala CBRE.

Neustávající zájem investorů podle CBRE žene nahoru ceny nejkvalitnějších nemovitostí v celém regionu.

„Vezmeme-li v úvahu, že poslední čtvrtletí představuje pro investiční týmy vždy nejrušnější období roku, a podíváme-li se na množství v tuto chvíli rozjednaných transakcí, předpokládáme, že celkový objem investičních transakcí v regionu střední a východní Evropy by do konce roku mohl dosáhnout hranice osmi miliard eur (216,9 miliardy korun),“ odhaduje další aktivitu investorů vedoucí oddělení průzkumu realitního trhu pro region CEE (střední a východní Evropa) v realitně poradenské společnosti JLL Kevin Turpin.