V Brně brzy otevřou: Campus Science Park C v bohunickém kampusu, Polyfunkční dům Dorn vedle Vaňkovky, budova pro IBM v business parku Ponávka ve Škrobárenské ulici, budova v Arealu Slatina. Skončí také rekonstrukce kancelářského komplexu ve Smetanově ulici. Podle průzkumu poradenské společnosti Cushman & Wakefield tak Brno získá 51 550 metrů čtverečních nových kanceláří a zasedacích místností, což je nejvyšší roční přírůstek administrativních prostor od roku 2007
Zdroj: http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/v-brne-letos-vyroste-vic-kancelari-nez-v-praze-na-plose-sesti-fotbalovych-hrist-20160108.html. Do statistiky kancelářských ploch se počítají pouze budovy s nabídkou větší než 1000 m² a nepočítají se budovy státní správy.

 

Celková rozloha brněnských kanceláří tak z roku na rok se rozroste o celou desetinu, přičemž v Brně je pořád velké množství kanceláří, pro které jejich majitelé nájemce či kupce hledají marně. Ještě na konci roku 2014 nebylo podle statistik obsazeno 20 procent kanceláří. V polovině loňského roku ale číslo pokleslo na 16,5 procenta. Cena nejvyššího dosažitelného nájemného stanovila 12,5 eura (asi 338 korunách) za metr čtvereční, což je údaj za loňské první pololetí. Očekává se, že vzhledem k rostoucí poptávce poroste i cena nájmů.

 

„V minulých letech ekonomické krize byla aktivita stavebníků utlumená, takže se nyní sešlo více oživených projektů, které vrcholí. Firmy tím jednoznačně dávají najevo, že brněnské ekonomice věří i do budoucna,“ osvětluje současnou situaci analytik Jiří Šimara ze společnosti Cyrrus.

Dodává: „Řada developerů kalkuluje s tím, že do svých nových moderních prostor přetáhnou firmy, které nyní sídlí v nevyhovujících kancelářích."

 

I Lukáš Netolický, který se v poradenské společnosti Cushman & Wakefield věnuje brněnskému trhu, je optimista. „Nyní jsou moderní kanceláře v širším centru fakticky obsazené. Do Brna přicházejí nové firmy především z oblasti informačních technologií a stávající společnosti se rozšiřují. Volné už zbývají kanceláře na méně prestižních místech mimo centrum města,“ uvádí analytik. Zájem je podle Netolického především o centrum města. „Kancelář v centru je prestiž a také benefit pro zaměstnance, protože mají v dosahu MHD a služby," vysvětlil Netolický. A dodal: "Je výhodnější jim nabídnout práci v centru, než jim přidat plat."
Zdroj: http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/v-brne-letos-vyroste-vic-kancelari-nez-v-praze-na-plose-sesti-fotbalovych-hrist-20160108.html